20 ilmaista kuvapankkia [päivitetty 21.2.2019]
Jos kamera ei pysy kädessä tai kuvaamiseen ei vaan ole aikaa, niin netistä löytyy paljon kivoja kuvapankkeja, joista löytyy ilmaisia valokuvia, joita voi käyttää. Alla listattuna niistä 20.
Huomaa, että osaa kuvista voi käyttää ilman mainintaa kuvalähteestä ja osaa taas vain maininnan kanssa. Kun mainintaa pyydetään, niin lisää se kuvan yhteyteen.
Se on tärkeää kuvaajalle ja se ei ole oikeasti sinulle iso vaiva. Samaa edellytetään usein myös maksullisista kuvista.
Tutustu kunkin sivuston käyttämään lisenssiin ja toimi sen mukaan.
Mihin ilmaisia kuvia kannattaa käyttää
Ennen kuin listaan ilmaiset kuvapankit, niin vinkki siitä, miten kuvia kannattaa käyttää. Parhaiten ne toimivat taustoina, joihin voit lisätä omaa tekstisisältöä ja sitten jakaa niitä sosiaalisessa mediassa.
Toki niitä voi käyttää myös kaikessa markkinoinnissa. Silloin on vain muistettava, että kuvat eivät ole ainoastaan sinun käytössäsi, vaan niitä saattaa tulla muuallakin vastaan.
Lisäksi kotimaisessa markkinoinnissa on tärkeää, että ihmiset ja ympäristö ovat kotimaisia. Muu rikkoo viestintää ja antaa siitä halvan kuvan.
Eli jos myyt kotimaisia tuotteita tai palveluita, niin sijoita kotimaisiin kuviin, se kannattaa.
Netin ilmaiset kuvapankit
Unsplash.com
Ehdottomasti paras, suurin ja kaunein. Pääasiassa maisema- ja tunnelmakuvia, joita voi myös käsitellä vapaasti ilman rajoituksia. Enenevässä määrin myös kuvia ihmisistä ja eläimistä.
Kuvat ovat käytettävissä ilman mitään mainintaa kuvalähteestä, mutta valokuvaajan mainitseminen on toivottavaa.
FreeImages
Maailman suurimman kuvapankin, Getty Imagesin, ilmainen versio. Ei yhtä kattava kuin alkuperäinen, mutta laadultaan vastaava.
Pikwizard
Yli 100000 kuvan kuvapankki, jossa on huomattavan paljon kuvia ihmisistä. Uusia kuvia lisätään sivuille päivittäin.
Reshot
Ei mitä tahansa vaan tarkasti valittuja, laadukkaita ilmaisia kuvia.
StyledStock
Naiselliseen makuun sopivia, trendikkäitä kuvia. Sopivat erinomaisesti tyyliblogiin tai fashionistan instafeediin.
FoodiesFeed
Ruokakuviin keskittynyt palvelu. Suosittelen selaamista vain täydellä vatsalla 🙂
IsoRepublic
Paljon laadukkaita kuvia ja myöskin videoita, jotka kaikki ovat vapaasti käytettävissä myös markkinointikäyttöön.
Canvan ilmaiset kuvat
Kuvia, joita voit käyttää Canvan omassa kuvaeditointipalvelussa tai ladata käytettäväksi muualla.
Picjumbo
Valokuvaaja Victor Hanacekin luoma kuvapankki, jonka kuvia voi käyttää rajattomasti jälleenmyyntiä lukuunottamatta.
Pexels
Kuratoitu valikoima kuvia niin ihmisistä, eläimistä kuin maisemistakin. Kaikki kuvat ovat käytettävissä Creative Commons Zero (CC0) lisenssillä.
Burst
Verkkokauppa-alusta Shopifyn oma kuvapankki, josta voi käyttää kuvia myös muihin tarkoituksiin. Voit myös tilata uutiskirjeen, jolla saat kuvia suoraan spostiisi.
StockSnap
Kuratoitu valikoima kaikenlaisia yritystoimintaan liittyviä kuvia. Kaikki kuvat ovat käytettävissä Creative Commons Zero (CC0) lisenssillä.
Pixabay
Näyttäviä valokuvia ja vektorigrafiikkaa ilmaiseksi kaikenlaiseen käyttöön, myös painotuotteisiin. Kuvia voi ladata, kun on ensin rekisteröitynyt käyttäjäksi. Rekisteröityminen on ilmaista.
Gratisography
Ryan McGuiren ottamia hauskoja ja persoonallisia kuvia, jotka ovat ilmaisia sekä omaan että kaupalliseen käyttöön, myös painotuotteisiin.
Freephotos
Palvelu, joka kuratoi kuvia muista ilmaisista kuvapankeista omaan tyyliinsä sopivasti. Tutustu, jotta näet, puhuttelevatko kuvat sinua.
Superfamous
Valokuvaaja ja suunnittelija Folker Gorterin suunnittelutoimiston oma kuvapankki. Pääasiassa luontokuvia.
Kuvat ovat vapaasti käytettävissä omaan ja kaupalliseen tarkoitukseen, kunhan niiden yhteyteen merkitään aina kuvien lähde.
imcreator
IMCreatorilla on näyttävien kuvien kokoelma, jonka kuvat ovat käytettävissä pääsääntöisesti kuvaajan tietojen maininnan hinnalla.
Pickupimage
Maisema- ja luontovalokuviin keskittynyt kuvapalvelu. Palvelusta löytyy myös jonkinverran luontoaiheisia piirroskuvia ja vektorigrafiikkaa.
Wikimedia Commons
Wikipedian kaltainen kuvapalvelu. Kuvat ovat ilmaisia käyttöön, mutta käytön yhteydessä pitää mainita useimmiten kuvaaja, kuvalähde ja/tai lisenssi, jonka pohjalta kuvaa käyttää. Hakujärjestelmä toimii täysin omalla logiikallaan, joten sen käyttöön kannattaa käyttää hetki aikaa, jotta sen ymmärtää.
Wikimedia ohjeistaa kuvien käyttöoikeuksien mukaiseen käyttöön tarkemmin täällä.
New Old Stock
New Old Stock on kokoelma vanhoja, pääasiassa mustavalkoisia kuvia julkisista arkistoista, joita eivät enää koske mitkään tekijänoikeudet. Kuvat ovat siis vapaasti käytettävissä ilman mitään erityistä käyttöehtoa kaikkiin tarkoituksiin.
Rgbstock.com
Rgbstockista voi ladata kuvia käyttöön ilmaiseksi, kunhan rekisteröityy sen käyttäjäksi. Useimmat kuvat ovat käytettävissä ilman mainintaa kuvalähteestä, mutta tämä vaihtelee riippuen kuvaajasta, koska he voivat itse päättää, millä ehdoilla antavat kuvansa käytettäviksi.
Eikä tässä vielä kaikki
Netti on pullollaan kaikenlaisia kuvapankkeja ja ne löytyvät Googlella. Osa niistä on ns. alkuperäisiä, joihin kuvaajat itse lataavat kuviaan, ja osa taas sellaisia, jotka kuratoivat omaa valikoimaansa näistä alkuperäisistä kuvapankeista luoden näin oman uniikin kokoelmansa.
Vaihtoehtoihin kannattaa tutustua ja poimia sieltä ne, jotka eniten näyttävät juuri sinulta!
PS. Jos tykkäsit tästä listasta, niin jaa se kavereille kanssa 🙂