Logon vektorointi

Jos sinulla on logo, joka on tehty alunperin esimerkiksi suoraan Photoshopissa jpg-tiedostoksi, niin logo on silloin lukittu siihen tiettyyn kokoon ja tarkkuuteen, jossa se on tehty.

Silloin logo on tehty bittikarttakuvaksi, jonka koko on aina rajattu tiettyyn tarkkuuteen ja pikselikokoon.

Bittikarttatiedostomuotoja ovat mm. jpg, tiff, bmp ja png.

Jos logoa ei ole bittikarttana alunpitäen tehty riittävän tarkaksi, niin se tarkoittaa, että logoa ei voi käyttää esimerkiksi painetuissa materiaaleissa tai se näyttää huonolta netissä ilman taustaa. Nämä ovat yleisimmät syyt logon vektorointiin.

MIHIN VEKTOROITUA LOGOA TARVITAAN

Vektoroitua logoa tarvitaan useimmiten painotuotteita teetettäessä, koska se voidaan aina skaalata juuri oikean kokoiseksi. Vektoroitua tiedostoa tarvitaan usein myös esimerkiksi ikkunateippauksissa.

Se on kuitenkin hyödyllinen yha useammin myös nettikäytössä. SVG-tiedostomuodossa nettisivulla oleva logo on aina terävä siitä huolimatta, millä laitteella sivua tarkastellaan.

MITÄ VEKTOROINTI ON

Vektorointi on bittikarttakuvan muuttamista vektorigrafiikaksi.

Tietokone muodostaa vektorina olevasta tiedostosta siinä olevan kuvan tai logon näytölle suoraan laskennallisesti. Vektoroidusta logosta voidaan tehdä rajattomasti minkä kokoisia versioita vaan menettämättä tarkkuutta, koska vektoroitua logoa ei rajoita pikselikoko.

Vektorointi tehdään vektorigrafiikkaohjelmistolla, kuten Adobe Illustrator, Affinity Designer tai Inkscape.

MITEN VEKTOROINTI TEHDÄÄN

Käytännössä vektorointi tapahtuu siten, että logo piirretään olemassa olevan logon pohjalta uudestaan vektorigrafiikkaohjelmassa. Logo voidaan myös ns. siivota, eli se voidaan skannata vektorigrafiikaksi vektorigrafiikkaohjelmistossa ja sitten vain siistitään se vastaamaan alkuperäistä.

Tehtiin vektorointi kummalla tavalla vaan, niin olennaista on, että alkuperäisestä tiedostosta erikseen tehdään vektoriversio. Suoraan vaihtamalla tiedoston muoto toiseen se ei onnistu.

VEKTOROINNIN HINTA JA SISÄLTÖ

 • Pelkkä tekstilogo: alk. 95 e + alv 24%
 • Logo, on jossa tekstiä ja logomerkki ja/tai kuvaelementti/-elementtejä: alk. 105 e + alv 24%

Logon monimutkaisuus vaikuttaa lopulliseen hintaan.

Hintaan kuuluu valmis vektoroitu logo oletusarvoisesti näissä tiedostomuodoissa:

 • painokelpoinen pdf
 • jpg
 • läpinäkyvä png
 • svg.

Jos tarvitset logosta useamman tai jonkun muun tiedostomuodon kuin edellämainitut, niin mainitse se tilauksen yhteydessä. Tallennan tiedoston mielelläni muihin tiedostomuotoihin samaan hintaan, mutten tee sitä, ellei sitä erikseen pyydetä.

VEKTOROININ TILAUS

Vektoroinnin voi ostaa ainoastaan maksamalla sen etukäteen. Maksu on mahdollista tehdä ostamalla vektorointipalvelu verkkokaupastani (luon tuotteen erikseen, maksu ainoastaan Paypalilla) tai laskulla. Laskun eräpäivä on aina heti.

Toimitan valmiit vektoritiedostot, kun maksu näkyy tililläni tai kun olen saanut maksusta ruutukaappauksen/kuitin verkkopankista.

Toimi näin:

 1. Lähetä ensimmäisenä logo niin isona tiedostona kuin sinulla se vain on minulle tarkistettavaksi sähköpostilla osoitteeseen [email protected], jotta osaan sanoa oikean hinnan juuri sinun logosi vektoroinnista. Voit myös lähettää mallin Tarjouspyyntölomakkeella.
  – Arvion pyytäminen ei sido mihinkään.
  – Kerro, millä aikataululla tarvitset vektoroinnin.
  – Kerro myös logossa käytettyjen värien värikoodit ja käytetyt fontit, jos tiedät ne.
 2. Annan vektoroinnille hinnan sekä mahdollisen aikataulun.
 3. Jos hyväksyt hinnan ja aikataulun, niin lähetän sinulle linkin verkkokauppaan tai laskun. Laskun eräpäivä on heti.
 4. Teen maksua odottaessani vektorointityön. Lähetän valmiista tiedostosta yhden kuvaversion tarkistettavaksi ja sinun hyväksyttäväksesi.
 5. Vastaanotettuani maksun/osoituksen sen maksusta tai tilauksen verkkokaupasta toimitan sinulle valmiit tiedostot.

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Miksi vektoroinnin voi ostaa vain maksamalla etukäteen?

Olen valitettavasti joutunut usein vektorointitöiden yhteydessä tilanteeseen, jossa asiakas ei maksa tilaustaan. Vektoroinnin työmäärä ja hinta on paketoitu tiukasti, jolloin maksamaton työ jättää suoraan ison loven jääkaappini sisältöön.

Useimmat vektoroinnin tilaavat asiakkaat ovat yksittäisiä asiakkaita, joiden kanssa en ole tehnyt yhteistyötä aikaisemmin. Siten otan joka kerta riskin, kun teen työn jälkikäteen laskuttamalla.

Ammatinharjoittajana tuloni riippuvat täysin siitä, että asiakkaani maksavat laskunsa ajallaan.

Useimmat vektoroinnin tilanneet asiakkaat ovat olleet asiallisia ja hoitaneet laskunsa ajallaan. Valitettavasti muutama mätä omena on kuitenkin minut pakottanut ennakkomaksun perintään.

Voiko minkä tahansa kuvan vektoroida?

Kyllä voi. Se, onko se järkevää tai tarpeellista, on eri asia.

Käytätkö vektoroitua tiedostoa työnäytteenä sivustollasi?

En. En koskaan käytä tekemiäni vektorointeja muiden tekemistä logoista oman osaamiseni näytteenä nettisivullani.

Teen kaikki vektoroinnit käyttämättä alihankintaa, eli myös sellaisten logojen/tiedostojen vektorointi onnistuu turvallisesti, joita ei suoraan haluta julkisesti esitellä.

Vaikka minulla onkin erittäin avoin maailmankatsomus, niin pidätän kuitenkin oikeuden olla tekemättä vektorointeja, jotka ovat maailmankatsomukseni tai oman moraalikäsitykseni vastaisia.